Как да редуцираме стреса на работа?

Всеки, който някога е ходил на работа, в определен момент е усетил натиска на стреса на работното място. Дори и да обичате това, което правите е възможно да се появяват стресови елементи. В краткосрочен план може да сте притиснати от краен срок за предаване на проект или да се заемете с предизвикателна и не много позната за вас задача. Всичко това е съвсем нормално и лесно преодолимо, но когато работният стрес стане хроничен, той може окаже негативно влияние както за физическото, така и за емоционалното здраве.

За съжаление такъв дълготраен стрес е твърде често срещан. И до голяма степен зависи от самите нас да предприемем мерки за намаляването му.

Общи източници на работен стрес са фактори като:

Ниски заплати. Постоянно прекомерно натоварване. Пропуснати възможности за професионално израстване. Работа, която не е ангажираща и скучна. Конфликтни изисквания или неясни очаквания за ефективността.

Ефекти от неконтролирания стрес

За съжаление, стресът на работното място, не може просто да изчезва, след края на работния ден и се приберете вкъщи, а това може да повлияе на вашето здраве и благополучие.

В краткосрочен план стресовата работна среда може да допринесе за проблеми като главоболие, стомашни болки, нарушен сън и затруднения в концентрацията. Хроничният стрес може да доведе до безпокойство, безсъние, високо кръвно налягане и отслабена имунна система. Той може да допринесе и за здравословни състояния като депресия, затлъстяване и сърдечни заболявания. Увеличавайки проблема, хората, които изпитват прекомерен стрес често се занимават с него с нездравословни начини като преяждане, ядене на нездравословни храни, пушене на цигари или злоупотреба с наркотици и алкохол.

Стъпки за управление на стреса:

Проследявайте стресорите си.

Водете си дневник за няколко седмици, за да определите кои ситуации създават най-много стрес и как реагирате вие в тях. Запишете си мислите, чувствата и информацията за околната среда, включително хората и обстоятелствата, физическата обстановка и начина, по който сте реагирали.

Създайте си здравословни навици.

При последната стресова ситуация как реагирахте? Повишихте ли тон? Взехте ли нещо за хапване от вендинг машината? Излязохте да подишате чист въздух или за кратка разходка? Воденето на бележки може да ви помогне да намерите модели сред стресорите и реакциите към тях. Преценете какво би било най-полезно и здравословно в тези ситуации и също го запишете в дневника. Вместо да се опитвате да се борите със стреса с бързо хранене или алкохол, направете всичко възможно, за да направите здравословен избор, когато усетите напрежението. Йогата може да бъде отличен избор, както и всяка форма на физическа активност е полезна. Също така отделете време за хобита и любими дейности. Независимо дали става въпрос за четене на роман, концерти или игри с вашето семейство, не забравяйте да отделите време за нещата, които ви доставят удоволствие. Добрият сън е изключително важен за ефективното управление на стреса. Изградете здрави навици за сън чрез ограничаване на приема на кофеин в късната част на деня и сведете до минимум стимулиращите дейности, като компютърна и телевизионна употреба през нощта. В днешния цифров свят е лесно да чувствате натиск, че трябва да сте на разположение 24 часа в денонощието.

Поставете ясни граници между работата и личното време.

Това може да означава правило,  да не проверявате електронната поща от дома си вечер или да оставяте телефона с друга стая по време на вечерята. Въпреки че хората имат различни предпочитания, когато става дума за това колко много съчетават работата и личния си живот, създаването на някои ясни граници между тези сфери може да намали потенциала за конфликт между работата и живота и стресът, който върви с него.

Отделете време за презареждане.

За да се избегнат отрицателните ефекти от хроничния стрес и прегаряне, ние се нуждаем от време, за да възстановим и да се върнем към нивото на функциониране, което е предшествано от стрес. Този процес на възстановяване изисква „изключване“ от работата, като имате периоди от време, когато не сте ангажирани с дейности, свързани с работата, нито мислите за работа. Ето защо е от изключителна важност да изключвате от време на време по начин, който отговаря на вашите нужди и предпочитания. Не позволявайте вашите почивни дни да се нарушават. Когато е възможно, отделете време, за да се отпуснете напълно, така че когато се върнете на работа, да се чувствате възстановени и готови да дадете най-доброто от себе си. Когато не сте в състояние да отделите необходимото време, дайте бърз тласък, като изключите смартфона си и съсредоточите вниманието си върху странични дейности за известно време.

Научете как да се отпускате.

Техники като медитация, дълбоки дихателни упражнения и умственост (състояние, в което активно наблюдавате настоящите преживявания и мисли, без да ги преценявате) могат да помогнат да за стопяване на стресът. Започнете с няколко минути всеки ден, за да се съсредоточите върху обикновена дейност като дишане, ходене или наслаждение. Умението да се съсредоточите целенасочено върху една дейност без разсейване ще стане по-силно от практиката и ще откриете, че можете да я приложите към много различни аспекти от живота си.

Говорете с вашия ръководител.

Здравите служители обикновено са по-продуктивни, така че шефът ви има стимул да създаде работна среда, която насърчава благосъстоянието на служителите. Започнете с открит разговор с него. Целта на това не е да се изготви списък с оплаквания, а по-скоро да се излезе с ефективен план за управление на стресорите, които сте идентифицирали, така че да можете да давате най-доброто от себе си в работата.

Получете подкрепа.

Приемането на помощ от доверени приятели и членове на семейството може да подобри способността ви да управлявате стреса. Вашият работодател може да разполага с ресурси за управление на стреса чрез програма за подпомагане на служителите, включително онлайн информация, налични консултации и сезиране на професионалисти в областта на психичното здраве, ако е необходимо. Ако продължите да се чувствате претоварени от стреса в работата, може да поискате да говорите с психолог, който може да ви помогне да управлявате по-добре стреса и да промените нездравословното поведение.