Колко полезен е всъщност тенисът на корт

Колко полезен е всъщност тенисът на корт

Един спортовете, който е свързан с редица здравословни ползи както за тялото, така и за психиката е тениса. Благодарение на това, той става все по популярен спорт за свободното време, практикуващ се от хора от всички възрасти. Тенисът е една комплексна тренировка за мускулите на цялото тяло, сърцето и ума, което го прави един от предпочитаните спортове за поддържане на добро здраве и форма.

Общи ползи за здравето от играта на тенис

  • Намалява риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония
  • Подобрява силата, издръжливостта и бързината
  • Подобрява координацията на тялото и гъвкавостта
  • Помага за поддържане на здравословно тегло
  • Увеличава здравината на костите и костната плътност
  • Подобрява концентрацията и развива тактическо мислене
  • Намалява психическото напрежение и стреса
  • Подобрява емоционалното здраве и самочувствието
  • Положително влияние на тениса върху тялото

Предпазване от сърдечносъдови заболявания

Редица изследвания показват, че хората практикуващи редовно тенис имат много по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Това е така, защото тенисът се бори ефективно с основните предразполагащи фактори за такъв тип заболявания като хипертония, наднормено тегло и стрес. Благодарение на редуването на висока и ниска интензивност при игра, се спомага за изгарянето на мазнини и трениране на сърдечносъдовата система.

Изгаряне на калории и поддържане на здравословно тегло

Тенисът е свързан с продължителна и динамична игра с резки пикове, което води до значителен енергоразход и комбинация от аеробна и анаеробна тренировка. Според много автори чрез тенис се изгарят повече калории от тренировките на велоергометър, аеробиката и карането на колело. Това дава възможност чрез тенис да се поддържат здравословни нива на холестерол и телесни мазнини, което е предпоставка за добро сърдечно здраве. За един час игра на тенис могат да се изгорят 200-500 ккал в зависимост от килограмите на играчите и интензивността на играта. Когато се играе по двойки изгорените калории са по-малко, поради по-дългите моменти на изчакване.

Укрепване на мускулатурата

При играта на тенис се включват мускулите на цялото тяло и се извършват разнообразни движения като скачане, бягане, удари, навеждания и др. Това спомага за развитието не само на мускулната сила и издръжливост, но също и на бързина, ловкост и координация. Тенисът е спорт с комплексно действие, който натоварва както големите мускулни групи на краката, така и мускулите на ръцете, гърба и корема.

Укрепване на костите

Играта на тенис увеличава здравината на костите и тяхната плътност, чрез допълнително натрупване на костно вещество. Хората практикуващи спорт в млада възраст имат по-малък риск от развитие на остеопороза в напреднала възраст. Също така практикуването на тенис в по-напреднала възраст е важен фактор за заздравяване на костите.

Положително влияние на тениса върху психиката

Подобряване на тактическото мислене и концентрацията

Тъй като играта на тенис изисква бдителност и тактическо мислене, едновременно с физическите качества се развиват и менталните способности. Тенисът изисква бързо мислене и предвиждане на тактиката на противника, което изостря вниманието и концентрацията по-време на игра.

Подобряване на емоционалното здраве и самочувствието

Изследванията показват, че хората практикуващи тенис са по-жизнени и с по-добро самочувствие. За това способства не само психическото разтоварване от играта, но и възможностите, които тя да дава за социални контакти и общуване. Тенисът е спорт, който развива спортсменството и дава възможност за поддържане на добър социален живот.

Контрол над стреса

Тенисът значително намалява нивата на стрес и тревожност натрупани в ежедневието. Умерените физически натоварвания при играта на тенис предизвикват отделянето на хормона серотонин, който има пряко отношение към положителното настроение. Някои автори посочват, че дори 20-30 минутна игра на тенис, може да има антидепресивен ефект и да повлияе на стреса и тревожността. Социалния елемент от играта и положителните емоции допълнително засилват ефекта на психическо разтоварване.